De voordelen van leasing

De kern van leasing, en meteen het grote voordeel, is dat het een turbo-financieringsoperatie is. In vele gevallen is de leasingmaatschappij bereid om de erfpacht voor 97,50% van de venale waarde te verwerven, hetgeen betekent dat zij bereid is om datzelfde bedrag te financieren, waardoor de vereiste inbreng quasi gelijk is aan 0,00 (in vele gevallen wordt wel met een down payment of verhoogde eerste betaling(en) gewerkt, hetgeen de niet-vereiste van eigen inbreng wel enigszins nuanceert). Wat er ook van zij, leasing is een financieel topproduct voor de kredietzoekende die vooral wil teren op zijn cash-flow veeleer dan op eigen inbreng.

Boekhoudkundig zijn er twee variantes van leasing, afhankelijk van de berekening en de hoogte van de leasetermijnen. Er is de on balance-leasing, die boekhoudkundig (actief maar helaas ook schuld) wordt geboekt bij de leasingnemer. Dit heeft natuurlijk een grote (nadelige) impact op diens solvabiliteit. In de praktijk is dit veruit minst de voorkomende vorm.

Anderzijds is er de off balance-leasing, waarbij het onroerend goed geboekt blijft bij de leasinggever. De huurbetalingen worden bij de leasingnemer rechtstreeks in kosten geboekt. Fiscaal heeft dit een dubbel voordeel: aan de ene kant wordt bijna de volledige eigendom op de leasingduur (doorgaans 15 jaar) in kosten genomen, wat in feite resulteert in de snelste fiscale afschrijving die mogelijk is. Aan de andere kant zit er soms ook een afbetaling van de grond vervat in de leasingtermijnen, waardoor de grond feitelijk ook fiscaal “afgeschreven” wordt. Qua fiscale recuperatie kan dit dus tellen.
 

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Ontvang gratis onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!